Gevorderde Basis Cursus

De gevorderde basis cursus Gevorderden 1
Dit wordt wel de moeilijkste cursus genoemd. Bij deze cursus gaan we voor het eerst ook rechts aan de lijn volgen en wordt het niveau ook weer verhoogd. Ook het gedrag ten opzichte van andere honden wordt in deze cursus op de proef gesteld. Zowel bange als felle honden maken vaak grote vorderingen tijdens deze cursus.

Stichting Hondenschool Zoetermeer heeft helaas moeten besluiten eind 2022 haar laatste lessen te geven. Gelukkig ligt de manier van trainen niet ver van die van de Goede Combinatie af. Wij hebben in overleg een indeling gemaakt van de cursussen. Kortom diploma Elementaire gehoorzaamheid op zak, schrijf je dan in voor deze cursus.

Buiten de voorgaande commando’s (Begroeten, aaien, loop, volg, zit, af, sta met stap opzij  blijf, kom voor en aan de voet) worden de volgende zaken behandeld:

 • Begroeten geleider. Hierbij krijgt de geleider een hand van de instructeur.
 • Aaien van de hond. De instructeur begroet de hond.
 • Niet alleen links maar ook rechts volgen aan de lijn.
 • Gedrag ten opzichte van andere honden. Als begeleider loop je met je hond langs de andere honden, waarbij gekeken wordt naar jou, maar ook de honden die nog zitten. Hoe gedragen ze zich ten opzichte van elkaar. Wij kijken daarbij naar jouw, maar ook naar de houding van de hond.
 • Blijf uit zicht. In tegenstelling tot de vorige cursussen gaat iedere baas nu een blokje om tijdens het blijven. De hond moet twee minuten blijven liggen, waarbij iedere baas even ‘uit zicht gaat’. De hond blijft dus alleen achter. Hij moet zonder baas, twee minuten blijven liggen. Dit doen wij in tegenstelling tot vroeger individueel, dus niet meer met alle honden tegelijk.
 • Terug naar de plaats. Nadat de hond is voorgekomen (vanuit af) en aan de voet is gegaan moet hij nu ook weer terug naar zijn plaats. Dat is de plek waar hij gelegen heeft en waar de baas de riem heeft achtergelaten.
 • Voorleiden. Hierbij brengt de baas de hond bijvoorbeeld voor de jury. De hond krijgt hier het commando sta, waarna de baas schuin voor de hond gaat staan. Dit is de basis voor de volgende onderdelen.
 • Betasten. Bij dit onderdeel moet de hond zich laten betasten door de instructeur zonder van zijn plek te komen. Hierna gaat de baas naast de hond staan en geeft het commando “zit”.
 • Gebit tonen. Hierbij laat de baas, in drie stappen, het gehele gebit van de hond zien.
 • Voedsel weigeren uit de hand. (van een vreemde) Hier krijgt de hond wat lekkers aangeboden van een ‘vreemde’ waarbij de hond het lekkers niet mag likken of opeten.
 • Omgang van de geleider met de hond. Hoe gaat de baas op de juiste manier met de hond om.

De cursus vraagt echt wel wat van de geleider en draagt zeker bij aan de Goede Combinatie!

IMG_7535


De Gevorderde Basis Cursus start meestal om 10:00 of 11:00 uur. Wij lopen diverse cursussen tussen 9:00 en 13:00 uur en naar aanleiding van je inschrijving, krijg je te horen hoe laat je loopt. De cursussen duren ongeveer een uur. Aangevuld met alle vragen van cursisten komt de lestijd al heel snel op een uur.

De Gevorderde Basis Cursus kost inclusief de activiteiten (theorieles en diploma-uitreiking) 
€ 60,-. Je kunt het cursusgeld aan ons overmaken, naar de bankrekening NL59RABO 0326942246 t.n.v. R.M.J van der Heijden o.v.v De Goede Combinatie.