Grijs, groener, groenst…

In 2018 verruilden wij ons vertrouwde strookje beton aan de Boerhaavelaan, voor een prachtig grasveld aan het van Doornenplantsoen in Zoetermeer. Groot, groen en voorzien van een prachtig hek, waardoor wij ons opeens geen zorgen meer hoefden te maken, voor ontsnappende honden. Niet dat het ooit was misgegaan (ontsnappen veel, maar ongelukken nooit) maar toch sta je er anders. Voor de mensen waarvan de hond het rit aannam, leest dit toch net even anders, want die waren soms lange tijd bezig hun hond weer aan de lijn te krijgen, met alle frustraties van dien. Met een vergunning op zak stalden wij opnieuw een container op het terrein en konden onze spullen weer makkelijk neerzetten, gebruiken en weer opslaan. In 2022 bereikten ons echter berichten dat ons mooie veld inzet was bij plannen om een nieuwe school met sporthal te bouwen.

MOTION Beweeg College en een nieuwe gemeentelijke sporthal zo lezen we in het artikel.
En dus gingen we weer in gesprek met de gemeente over een mogelijke nieuwe locatie. Ongeveer tegelijk bereikten ons het nieuws dat de oprichter van Hondenschool Zoetermeer, om gezondheidsredenen, ging stoppen met de school. Aangezien zij een prachtig plekje hadden in het Buytenpark, gingen wij snel een praatje maken. Helaas was alles al opgezegd en overgedragen aan de Gemeente.

Uiteindelijk konden wij ons inschrijven voor de locatie in het Buytenpark, aarde Buytenparklaan 8. Inmiddels hebben wij de planning voor de komende twee seizoenen rond en gaan wij zelfs, naast de zaterdag, op maandagavond lopen. Op maandagavond reserveren wij het veld voor behendigheid. Dit is namelijk een hele leuke, maar ook tijdrovende bezigheid. Door 3 uur te reserveren op maandag, kunnen we nu beginners en gevorderden laten lopen en hoeven de deelnemers alleen op te bouwen of af te breken.
Daarnaast kunnen we gebruik maken van een aanwezige opslag en hebben wij zelfs toiletten tot onze beschikking. Dat laatste is zeker als je de hele zaterdag op het veld staat, erg prettig.

Wij hopen uiteraard op onze nieuwe stek, nog heel erg lang te kunnen lopen en vele Goede Combinaties af te kunnen leveren. Kom gerust een keertje kijken, praatje maken en genieten van onze prachtige hobby!

SportEasy

Hondentrainingsgroep de Goede Combinatie gaat met ingang van het seizoen 2022-2 gebruik maken van SportEasy. Het is een online dienst waarmee wij de teams (lesgroepen) kunnen beheren en op een makkelijke wijze, presentie kunnen registreren. Cursisten kunnen via een App makkelijk doorgeven als ze er een keertje niet zijn, en de Instructeurs (coaches) kunnen makkelijk aantekeningen maken na de cursus. Ook kunnen we op een makkelijke manier berichten versturen nar alle deelnemers van een cursus. Van de deelnemers is alleen de naam zichtbaar in de App voor de andere deelnemers. Wij hopen dat het een bijdrage levert aan het gemak en voor het plezier, om bijv. ook een foto of filmpje met de groep te delen.

https://itunes.apple.com/fr/app/sporteasy-organisez-vos-matchs/id599931266?l=en&mt=8

Eindelijk weer een heel seizoen!

Wij zijn er klaar voor…

Op zaterdag 11 december 2021 was het eindelijk zover. Vanwege de avond-lockdown kon de diploma uitreiking van donderdag de 16e niet doorgaan. In eerste instantie bedachten we een soort van event met koffie en lekkers, maar bedachten later dat dit geen goed signaal zou zijn. Dit jaar 40 jaar veertig jaar verantwoordelijk voor hondentraining in Zoetermeer en door dat verantwoordelijkheidsgevoel konden we onmogelijk een ‘feestje’ organiseren op het veld. In plaats daarvan werd het een bescheiden drive true op de parkeerplaats voor het trainingsveld. Wij hadden de tent nog maar net opgezet of het begon zachtjes te regenen. Dit was echter van korte duur en voordat we het wisten kwam zelfs de zon erbij. Het was een komen en gaan van cursisten, die allemaal hun certificaat, of mooier nog, hun diploma kwamen ophalen. Vergezeld van de bijbehorende cijferlijst kreeg elke cursist een bedrukt voerzakje in het kader van het veertigjarig bestaan. Ook het Dierenparadijs Zoetermeer uit de Dorpstraat had weer zijn uiterste best gedaan om een leuke attentie te maken voor elke cursist. Dit doen zij inmiddels al weer vele jaren en daar zijn wij enorm blij mee! Het was een hele gezellige en ongedwongen sfeer en de tijd vloog dan ook voorbij. Heel veel mensen hebben zich gelijk ingeschreven voor een vervolg cursus en wij hopen dat iedereen het weer naar zijn zin gehad heeft. Na twee Halve seizoenen hebben we eindelijk weer een heel seizoen kunnen afronden en uiteraard hopen wij dat we dat in 2022 ook weer kunnen doen. Enorm blij met en trots op ons team dat er ieder jaar weer staat en vol overgave en geheel vrijwillig alle baasjes probeert te begeleiden om een Goede Combinatie te worden met hun viervoeter. Henk, Martin, Roland, Ramona en Roos weer onwijs bedankt en ik hoop dat wij dit nog lang mogen doen!

Peter

Leuk om iedereen met de hondjes te zien. Bedankt en tot snel!

Agenda seizoen 2021-2

Beste mensen,

Na een lange periode zonder hondentrainingen, is het nu dan eindelijk zover, wij mogen eindelijk weer aan de slag. Hierbij alle data op een rijtje voor het naseizoen van 2021. Wij hopen dat jullie er ook weer zin in hebben. Inmiddels alweer het 40e jaar hondentraining in Zoetermeer en daar zijn we heel erg trots op!

Hierbij de agenda van het nieuwe seizoen;

1e les zaterdag 4 september
Oefenterrein Van Doornenplantsoen 20, Zoetermeer
Denk eraan, wij lopen op gras. Bekijk voor meer info de pagina Locatie.

Strandwandeling zondag 10 oktober
Verzamelen bij het oefenterrein om 10:00 uur

Laatste les zaterdag 27 november
Oefenterrein

Diploma-uitreiking donderdag 16 december
Wijkcentrum ’t Span
Sullivanlijn 31, 2728 BR Zoetermeer
20:00 uur

Met pijn in het hart

(Dit artikel is in 2020 gemaakt, en in januari 2021 voorzien van een update.)

Dit jaar staan wij, het team van Hondentrainingsgroep de Goede Combinatie, 40 jaar klaar om goede combinaties af te leveren. Een fantastische hobby waar sommigen van het team al meer dan 25 jaar hart en ziel in hebben gestoken. Regelmatig hebben wij cursisten van het eerste uur. Deze zijn keer op keer met hun nieuwe hond van de partij om toch weer van vooraf aan te beginnen. Van de puppy cursus naar de Algemene Basis Cursus en dan door naar de Gevorderde Basis Cursus. Voor velen de moeilijkste van allemaal. Voor sommigen een opstap naar behendigheid, waar ze jaren met veel plezier lekker bezig zijn met de hond. Leuke onderlinge wedstrijdjes en geen druk als het eens een keertje niet lukt. Andere willen meer, gehoorzaamheid van een hoger niveau. Door sommigen gezien als echte hondensport, weer anderen willen gewoon lekker bezig zijn met de hond. De laatste jaren zijn we daarmee druk in de weer geweest. Van Club Gedrag en Gehoorzaamheid naar Gedrag en Gehoorzaamheid Algemeen en dan gevorderden. Maar steeds was er toch weer de twijfel of we er wel goed aan deden.

Uiteindelijk hebben wij vorig jaar de knoop doorgehakt om de internationale richtlijn te volgen van de FCI-Obedience. Niet naast je schoenen lopen, maar duidelijkheid en houvast om niet steeds opnieuw een norm neer te zetten.

En er veranderde meer. Niet op de laatste plaats de maatschappij. De manier waarop mensen resultaat willen zien en daarbij ook vooral naar de instructeurs kijken. Lesplannen gingen op de schop. Al heel erg lang geleden introduceerde Trudy ‘Handen thuis’, waarmee een compleet andere manier van lesgeven en leren werd geïntroduceerd bij de Goede Combinatie. Toen vooral bij de pups, als basis, maar de ‘ruk en trek’ methode bleef de bovenhand voeren. Uiteindelijk haalde de realiteit ons in. Mensen hebben steeds minder tijd en we hebben niet één sport maar drie sporten en fietsen is uit de tijd, dus alles met pa en ma en de auto. Oefenen en trainen schiet er vaak bij in en gekscherend zeg ik altijd nadat een cursist heeft gezegd: “ik heb weinig tijd gehad om te oefenen deze week”, “De hond is wel uit geweest?” Uiteraard is het antwoord daarop gelukkig altijd ja, maar uiteindelijk is het trainen iets dat je de hele dag door kunt doen en vooral op allerlei manieren leuk kunt maken. Even zitten bij de stoeprand, even af voordat de bak met eten in de standaard gaat of even voorkomen voordat de bal wordt weggegooid.

Er moest iets gebeuren met de manier waarop wij trainen. Een manier waardoor bij het trainen niet de hond de dupe wordt van het ongeduld van de baas en de baas vooral naar zichzelf kijkt, wanneer de oefening even niet loopt zoals gedacht. Zoals gezegd de lesplannen zijn op de schop gegaan en ook oud instructeurs die terugkwamen, dachten, waar ben ik in terecht gekomen? Maar na een paar lessen bleek dat de nieuwe manier toch echt zeer succesvol bleek te zijn en vooral ook enorm leuk voor de hond. 

Ook de oude inschrijfavonden werden vervangen door een theorieles, waarbij wij kunnen vertellen wie we zijn en wat we doen, maar vooral het theoretisch kader waar binnen wij lesgeven kunnen laten zien. Een lange dag, maar erg leuk om mee bezig te zijn.

Bij een nieuwe manier van lesgeven hoort ook een nieuwe manier van beoordelen, waarbij ook de oude vertrouwde cijferlijst eraan moest geloven. Met Smilies in plaats van cijfers moest duidelijk worden hoe de cursist het had gedaan.  Dit laatste is echter een manier die teveel weg staat bij hoe wij tegen de trainingen en de resultaten aankijken en vandaar dat wij het vanaf dit seizoen toch weer met cijfers doen. De oude vertrouwde jury is omgeruild voor een beoordeling over het gehele seizoen, waarbij de instructeur een belangrijke stem heeft. Ook iets waar we aan vasthouden, aangezien we niet steeds op een andere manier willen werken.

Alphons (de oprichten van de Hondentrainingsgroep) was altijd erg behoudend. Geen nieuwe fratsen en je vooral niet laten verleiden het anders te doen omdat anderen dat zo nodig vinden. Tijdens de inschrijfavonden was het steevast hetzelfde verhaal, met de zelfde boodschap en de gevleugelde uitspraak ‘Wij zijn er altijd!’.

En toen werd het 2020. Voor het eerst in ons 39 jarige bestaan werden wij in maart geconfronteerd met ongekende maatregelen. Wij mochten er opeens niet ‘zijn’. Het terrein ging op slot en alle sportclubs gingen dicht. Zo ook de onze. Voor het eerst konden wij een seizoen niet afmaken en ging de wereld op slot. Wat een rare gewaarwording was dat. 

Alsof er opeens niets anders was, moest iedereen opeens buiten zijn. Sporten, skaten en wat niet meer. Parken waren vol, maar het terrein bleef leeg.
Toen wij afgelopen september eindelijk weer aan de slag mochten waren wij super blij. Er werd een manier bedacht waarop wij konden lopen, materialen werden aangeschaft en borden besteld, om maar zo goed mogelijk aan de regels te kunnen voldoen. Het was even wennen, maar de opstart verliep, niet op de laatste plaats door het begrip van de cursisten, vlotjes. Ondanks de wat kleinere groepjes, waren wij niet al te laat thuis. Want een hobby is leuk, maar het thuisfront wil ons ook nog wel eens zien in het weekend.

Inmiddels heeft de werkelijkheid ons weer ingehaald. Met meer dan 10.000 besmettingen op één dag was de tweede Corona besmettingsgolf een feit. Na zes lessen werden door de premier zwaardere maatregelen afgekondigd en vooral een beroep gedaan op ons allen. Blijf thuis als je niet echt weg hoeft, ga alleen naar de winkels en sporten werd weer aan banden gelegd. Opnieuw werden wij geconfronteerd met de moeilijke opgave, stoppen of doorgaan? In kleine groepjes trainen betekende al snel zo’n twintig groepjes en opnieuw de vraag, doen wij daar wel goed aan. Want wat nu als mensen bij jouw club een besmetting oplopen? En dan de discussies over mondkapjes. Steeds vaker een bron van discussie die niet altijd even netjes verloopt. 

Wij als team van de Goede Combinatie, hebben in elk geval onze verantwoordelijkheid genomen en ervoor gekozen om voor nu even te stoppen met trainen, totdat de besmettingen weer een acceptabel niveau hebben bereikt. En ondanks dat wij er vreselijk van balen, is dit in onze ogen het enige juiste besluit. Niet omdat het wel mag, in groepjes van vier de hele zaterdag op het veld staan en iedereen af en aan laten rijden, maar gewoon even pas op plaats maken in ons aller belang! Geen onnodige bewegingen voor een half uurtje les waarbij wij ook met de mede- instructeurs niet onze ervaringen kunnen delen, elkaar bijstaan en vooral met elkaar genieten van onze hobby. Wij vinden het jammer dat er een aantal mensen zijn die geen begrip hebben voor onze keus. ‘Andere hondenscholen gaan wel door’… , horen wij dan.  Mensen dit is al jaren onze hobby en ook wij BALEN ALS EEN STEKKER, maar het is even niet anders.

Inmiddels is het 2021 en hebben we zelfs een avondklok. Wij willen niets liever dan weer aan de slag, maar op dit moment zit het er nog niet in. Wij willen nog steeds graag verder met les 7, maar wij denken dat wij weer opnieuw moeten starten met de training. Normaal starten wij op 1 februari een nieuw seizoen, maar ook dat zit er nog niet in. Toch hopen wij voor de zomer een volledig seizoen te kunnen draaien en dan eindelijk een vol seizoen 2020-1 af te maken.

Wij hopen weer snel op het veld te staan. Met jullie als cursist en met al die heerlijke viervoeters waar wij het al 40 jaar voor doen. Uiteraard maar hopen dat de verwachte derde golf uitblijft en wij inderdaad aan de slag kunnen. Heel erg veel dank voor de bemoedigende woorden, van iedereen die wel begrip heeft voor onze keus. Wij wensen iedereen veel sterkte in deze bijzondere tijd, hou vol, blijf gezond en wij hopen jullie weer heel snel te zien bij les…. we zien wel, als we maar kunnen beginnen.

Wij houden jullie op de hoogte.

Bedankt!
Het team van de Goede Combinatie 

Agenda Seizoen 2020-2

Beste mensen,

Nadat wij in september weer met een aangepast programma aan de slag zijn gegaan, hebben wij na les 6 opnieuw besloten om de lessen stil te leggen. Vanwege de overheidsmaatregelen omtrent het COVID-19 virus, gaan wij pas verder als wij weer met ongeveer 8 personen in één groep mogen trainen. Wij houden jullie op de hoogte.

team de Goede Combinatie

Agenda seizoen 2020-1

Beste mensen,

Hierbij alle data op een rijtje van het eerste seizoen van 2020. Wij hopen dat jullie er weer zin in hebben om na de korte pauze weer aan de slag te gaan! Inmiddels alweer het 39e jaar hondentraining in Zoetermeer en daar zijn we heel erg trots op!

Hierbij de agenda van het nieuwe seizoen;

Theoriedag zaterdag 1 februari
Wijkcentrum ’t Span
Sullivanlijn 31, 2728 BR Zoetermeer
(uitnodiging met de juiste tijd volgt)

1e les gehoorzaamheid zaterdag 8 februari
Oefenterrein van Doornenplantsoen, Zoetermeer
Bekijk voor meer info de pagina Locatie.

1e les behendigheid zaterdag 15 februari
Oefenterrein van Doornenplantsoen, Zoetermeer
Bekijk voor meer info de pagina Locatie.

Vanaf half maart zijn de lessen van de hondentrainingsgroep opgeschort en inmiddels is het seizoen definitief gestopt. Dit alles natuurlijk vanwege de pandemie van VOVID-19 die in Nederland het openbare leven zo goed als heeft stilgelegd.
Iedereen die bij ons aan dit seizoen is begonnen kan uiteraard volgend seizoen kosteloos opnieuw starten.

Wij hopen dat tegen die tijd de meeste sportclubs weer draaien en er voldoende ervaring is opgedaan in onze 1,5 meter maatschappij. Uiteraard hopen wij jullie dan ook allemaal weer te mogen begroeten op onze locatie en gaan wij er weer fris tegenaan.

Wij hopen dat jullie allemaal een mooie zomer hebben in eigen land en dat jullie natuurlijk gezond blijven. Wij zien elkaar weer in september dan!

Het team van de Goede Combinatie

Strandwandeling 2019-2

Veel heel veel regen, windkracht 7 tot stormachtig windkracht 8. Wie heeft er zin om mee te gaan naar het strand?

Op de heenweg wind mee…
Liena

Op tijd in bad en na een lekker bakkie koffie eigenlijk toch weer net iets te laat de auto in. Senna is wel te porren voor een lekker strandwandelingetje dus die was snel beneden. Ik was niet de laatste en toch met een auto of zes gingen we op weg naar Monster. Fijne parkeerplaats, korte strandopgang en altijd heerlijk koffie. Aangekomen wachten een aantal cursisten ons op en al met al hadden we toch nog een lekker clubje om mee te lopen. Rabia had haar nieuwe aanwinst ook meegenomen en was op mijn aanraden gewoon lekker meegegaan. Ze had het prima naar haar zin en ondanks verwoede pogingen is de Jack er niet kleiner op geworden. De honden hadden de koekjes snel in de gaten en ik had heel veel vriendjes vandaag! Met de wind in de rug liepen we lekker snel richting de antenne en van de regen merkten wij helemaal niets, want die viel niet. Op de terugweg hadden we de wind in het gezicht en dat ging beduidend minder snel. Wat een feest om al die honden in hun element te zien! Zelfs Cera ging behoorlijk ver de zee in en liet zich leiden door Senna die haar best deed om de zee leeg te drinken. Helaas kwam het er op hoger gelegen grond weer aan alle kanten uit begon het spel weer opnieuw. Uiteindelijk kwamen we na anderhalf uur ploeteren bij de strandtent aan, maar helaas GESLOTEN! Geen vragen, geen Strandjutter van het seizoen en geen KOFFIE! Wat kan je je daar toch op verheugen onderweg. Voortaan eerst kijken of ze open zijn, want deze teleurstelling is wel erg groot. Hoe dan ook, het was een heerlijke wandeling waarvan niet alleen de hondjes maar ook zeker de baasjes hebben genoten!

We zijn weer begonnen…

38 jaar mensen, wat een tijd! Alweer een jaar op de nieuwe locatie en het weer was prachtig. Voor het eerst dit jaar begonnen met een theoriedag de 7e, maar vandaag lekker het veld op. De behendigheid liep een weekje voor en was al wel direct het veld opgegaan, dus daarvoor alweer de tweede les. Er is veel nieuws  te vertellen en om te beginnen is het team uitgebreid. Martin en Roland komen het team versterken. Zij maken beide deel uit van de Gedrag & Gehoorzaamheid groep en lopen al heel wat jaren bij de trainingsgroep. Welkom!

Een theoriedag in plaats van de vertrouwde inschrijfavond. Tijdens de cursus hebben wij heel wat te vertellen en dat gaat vaak ten koste van de tijd die je als cursist hebt om te lopen. Vandaar dat wij met ingang van dit seizoen de theoriedag hebben ingevoerd. Niet een hele dag theorie, maar een goed uur allerlei handige tips en trucs waarmee je een betere cursist wordt en wij op het veld een heleboel zaken niet meer hoeven aan te stippen. Bij de ene cursus de meer elementaire zaken en bij de andere veel meer diepgaande informatie over hoe je je hond kunt lezen en bepaalde gedragingen kunt herkennen. Belangrijk om op jouw niveau als eigenaar naast je hond te staan. Ondanks dat we een beetje valse start hadden (de zaal ging wat laat open) was het een goede dag waarin wij veel hebben kunnen delen. Best weer wat zaken kunnen oppoetsen, maar hier zeker mee doorgaan.

Dan is het natuurlijk het eerste seizoen waarin wij GEEN zwerftocht hebben. Voor sommige trouwe aanhangers erg jammer, maar het aantal cursisten dat meeging liep behoorlijk terug. Voor Peter altijd een hoogtepunt van het seizoen, waarbij hij de honden weer zo vuil mogelijk mocht afleveren en de baasjes ook niet altijd even schoon bij de finish aankwamen.

Ondanks de titels Smeerpoets en Speurneus van het seizoen is dat misschien wel gelijk de reden dat maar een bescheiden groep meeging op deze tochten. Vandaar dat wij met ingang van dit seizoen alleen nog een strandwandeling houden.

En dan is er natuurlijk de verandering omtrent de Gedrag & Gehoorzaamheid. Voor de meetsen een ver van mijn bed show, maar voor sommigen een belangrijk onderdeel op de zaterdag. Vroeger kende wij alleen het Club GG en dat was het hoogst haalbare bij de hondentrainingsgroep. Een paar jaar geleden veranderde wij de inhoud van de cursussen meer gericht op de eisen van de Federatie Hondensport Nederland (FHN). Met Club GG, GG Algemeen en een GG Gevorderden cursus wilden wij meer inhoud en doorstroming bieden aan de cursisten die naast de gehoorzame huishond, echt de hondensport in wilden. Met deze niveau’s hebben wij een beetje geworsteld en hebben met ingang van dit seizoen ervoor gekozen om de cursus op basis van Internationale regels in te richten. Deze Internationale regels worden uitgegeven door de Federation Cynologique Internationale (FCI). Wij hebben er vertrouwen in dat veel cursisten erg veel plezier gaan beleven aan dit avontuur.   

Agenda seizoen 2019-2

Beste mensen,

Hierbij alle data op een rijtje van het tweede seizoen van 2019. Wij hopen dat jullie er weer zin in hebben om na de vakantie aan de slag te gaan! Inmiddels alweer het 38e jaar hondentraining in Zoetermeer en daar zijn we heel erg trots op!

Hierbij de agenda van het nieuwe seizoen;

Theoriedag zaterdag 7 september
Wijkcentrum ’t Span
Sullivanlijn 31, 2728 BR Zoetermeer
(uitnodiging met de juiste tijd volgt)

1e les zaterdag 14 september
Oefenterrein van Doornenplantsoen, Zoetermeer
Bekijk voor meer info de pagina Locatie.

Strandwandeling zondag 29 september
Wij gaan naar het strand van Monster en parkeren op de parkeerplaats aan de Molenslag.
Parkeren kost € 2,- voor de hele dag en als de beheerder aanwezig is kan je ook pinnen.

Laatste les zaterdag 30  november
Oefenterrein
Op deze laatste lesdag zijn er tevens examens van de eerste Gedrag & Gehoorzaamheid Basis groep die dit jaar voor het eerst wordt gehouden volgens de FCI regels.

Diploma-uitreiking donderdag 12 december
Wijkcentrum ’t Span
Sullivanlijn 31, 2728 BR Zoetermeer
20:00 uur